Čí iniciály nese MG? Rozhovor s Markétou Gajdošovou.

Kdo je Markéta Gajdošová?
369A3042b

Jsem výživářka, která svůj obor vnímá jako životní poslání. Ani to samo o sobě ale dostatečně nevyjádří, co pro mě magie této profese znamená. Je tím, pro co dýchám v každé části svého působení a v čem cítím ten nejsmysluplnější záměr, který se propisuje nejen do mého profesního, ale také do osobního života.

Profesí jsem výživová specialistka, která svou praxi opírá nejen o zahraniční akademické vzdělání v oboru nutriční terapie, dietetiky a klinické výživy, ale především pak o svou plnou důvěru v kvalitativní přístup k výživě, celostní přístup ke zdraví a myšlence, že strava neovlivňuje pouze fyzickou rovinu, ale především tu psychickou. V životě jsem zastánkyní názoru, že slovo “nejde” neexistuje a že výživa může být jedním z pohonných motorů a nástrojů k plnému uplatnění potenciálu ve všem, co si jen umaneme. 

V současné době jsem frekventantka RDN titulu v dietetice a klinické výživě na lékařské fakultě Florida International University v Miami, spoluautorka nutričních bestsellerů Cesta k opravdovému jídlu a Další krok Cesty, podcasterka stojící za kanálem Marketa’s Vibes, zakladatelka konceptu odborného nutričního poradenství MG COACHING® a především pak “nutriční maminka” našich milovaných produktů. 

Jak jsi přišla na myšlenku založit vlastní značku se zdravými dobrotami?

Chtěla jsem přinést na světlo světa důkaz, že zdravé a nutričně vyvážené produkty mohou být, jak rády říkáme, hříšně dobré. A to tak, aniž by to stálo kompromis kvalitního složení. Žádné zbytečnosti, žádné desetiřádkové složení s výčtem pofidérně znějících aditiv, žádné klamání konzumentů. Přesně to mi na našem trhu chybělo. Ve své práci se obecně řídím pravidlem, že pokud nejsem spokojená s úrovní, na níž se pohybují okolní služby či produkty, vnímám to jako pohonný motor k tomu, abych situaci změnila. A proto jsme vytvořily produkty, které dnes znáte pod značkou MG Nutrition™. 

Na prvním místě je pro mě kvalita složení, zdánlivá jednoduchost, funkčnost, nutriční plnohodnotnost, vyváženost a poctivost. Stručně řečeno, do MG vkládáme přesně to, co od plného potenciálu výživy očekáváme.

Jaká byla tvá inspirace pojmenovat značku vlastními iniciálami, tedy MG? 

Úsměvně to pro produktovou sekci nebylo ani zdaleka mým záměrem. Myšlenka vzešla z názvu tehdy již úspěšně fungujícího a vyhledávaného konceptu MG COACHING®, konceptu odborného nutričního poradenství, za nímž stojím jako garant svým jménem. Můj přístup k výživě, který stojí v pilířích MG COACHING®, se propisuje také do každého ze všech produktů, které jsem vytvořila, a proto jsme se při zrodu produktové sekce shodly, že dává smysl, aby v nich pro stvrzení stejných hodnot zůstalo jako pomyslná pečeť mé jméno. 

Jaké hodnoty si především chtěla MG produktům vtisknout?

Na prvním místě je pro mě kvalita složení, zdánlivá jednoduchost, funkčnost, nutriční plnohodnotnost, vyváženost a poctivost. Stručně řečeno, do MG vkládáme přesně to, co od plného potenciálu výživy očekáváme.

IMG_5360

Jaký proces stojí za vývojem nového produktu od nápadu po konečný výsledek?

Proces začíná námětem na typ produktu a jeho příchuť. Potom nastává dlouhá fáze navrhování, vzorkování a vývoje, který obnáší zapojení spousty nutričních výpočtů, kouzel technologie výroby, komunikace s výrobci, upravování poměrů a ladění konzistence a textury. Nejpříjemnější částí je samozřejmě povinné ochutnávání každého vzorku (smích). Po první etapě vzorkování před finálním odsouhlasením probíhá v případě některých produktů první strojový test, například u tyčinek. Jakmile je finální verze schválená, je následně potřeba propracovat nutriční hodnoty, etikety, čárové kódy, grafiku a zaměřit se na funkčnost produktu, například ve smyslu trvanlivosti. 

Poté už přichází fáze, kdy nový produkt uvádíme na trh. Tento okamžik je klíčovým pro každou firmu, a proto je důležité vytvořit komplexní marketingový plán, který pomůže získat pozornost lidí, vybudovat poptávku a zabezpečit úspěšný start produktu. A vždy jsme nejvíc netrpělivé, jaké budou ohlasy našich zákazníků.

Který krok procesu je z tvého pohledu nejsložitější?

To záleží, produkt od produktu, ale pro mě osobně s jistotou první fáze vzorkování, kdy se z pouhého nápadu rodí první hmatatelný test toho, jak by finální produkt mohl chutnat. 

Jaká jsou hlavní kritéria, která musí každý MG produkt splňovat?

Mimo již výše zmíněné je dalším velkým kritériem našeho produktu, že musí být prakticky využitelný a usnadňovat zákazníkům život. Všechny z nás, které za brandem stojíme, máme náročné režimy a samy tak moc dobře známe situace, kdy nemáme čas složitě vyvařovat a trávit celé dny v kuchyni. Přesto (nebo právě proto) věříme, že to nutně neznamená slevit z nároků na kvalitní výživu. Naopak, vnímáme ji jako to důležitější. A právě proto je potřeba pohlížet na ni strategicky a tak, aby v hektických dnech napomáhala. Odtud zaměření na svačiny, které vás (i nás) zachrání v každodenním shonu, a navrch ještě nutričně i chuťově uspokojí.

Co je tvůj nejoblíbenější produkt a co ho dělá tak zvláštním, že ho upřednostníš před ostatními?

Vybrat jen jeden je pro mě doslova Sophiina volba. Mám pocit, že nejvíc miluju vždy právě ten, který v danou chvíli sama jím, nebo který zrovna vyvíjím. Každopádně speciální citovou vazbu mám k tyčince 01 Brownies s malinami. Byla totiž naším prvním produktem, u kterého všechno začalo. Navíc jsem sama zarytým milovníkem čokolády, brownies a malin. 

TYC

Jaká je tvá vize do budoucna ohledně rozvoje firmy a jejího sortimentu? 

Především nikdy neslevit ze standardů, na kterých lpím od začátku. Mým cílem je, aby skrze produkty objevili lásku k výživě i lidé, kteří možná zatím ještě stále nevěří, že zdravé = výtečné. Další vizí je vývoj nejen nových chuťových řad, ale také nových formátů produktů. Na začátku jsem totiž často poslouchala, jak “něco (tak nutričně kvalitně) nepůjde”, aby to samozřejmě vždycky nakonec šlo, jako tomu bylo třeba u limitovaných řad pralinek. Miluju, když mohu přinášet důkazy o tom , že je to zkrátka možné. 

Jaký je tvůj postoj k trendům v oblasti stravování a odráží se nějak ve vývoji nových produktů?

Zastávám racionální přístup k výživě a zakládám si na Evidence-based přístupu, který ctí výživu jako vědní obor. Proto odsuzuji veškeré extrémy, zkratky a výstřelky, které ve výsledku jen škodí a to jak zdraví, tak zdravému vztahu k jídlu, který je v mých očích prioritou. Proto vývoj nových produktů prioritizuje neměnné zásady, které se zakládají na vyváženosti, komplexním složení a přirozených zdrojích potravin. 

Co tě motivovalo ke studiu nutriční terapie, klinické výživy a dietetiky a jaký vliv to má na vývoj nových produktů?

Lásce k výživě jsem propadla v Los Angeles, kde jsem žila a studovala. Ačkoliv nebyla mým kariérním záměrem, díky osobní cestě se proměnila v oblast, která udala můj směr a definovala náplň všeho, čemu dnes věnuji veškerou svou energii. Jakmile jsem si sama na sobě vyzkoušela, nakolik může správně nastavený nutriční režim a vyřešené stravování zlepšit život k lepšímu, nedokázala jsem si představit, že bych kdy mohla studovat a posléze působit v čemkoliv jiném. A protože bylo vždy mou prioritou stavět na nejprogresivnějších metodikách výživových věd, má akademická cesta se již od svého počátku ubírala směrem celosvětově uznávaných univerzit v USA (The University of Massachusetts, Boston, Florida International University, Miami). Právě možnost čerpat nejmodernější know-how z těchto institucí výrazně přispělo k názorům, které ve výživě prosazuji, a které po stránce důrazu na kvalitu vnáším i do produktů jako takových.

Měla tvá zkušenost z USA vliv jen na tvůj přístup k výživě a zdravému stravování nebo i k podnikání?

Netajím se tím, že mě zkušenosti v USA kompletně změnily jako člověka, respektive dovedly mě k poznání sebe sama v míře, k jaké bych se “doma” nedostala. Cítím, že mě USA zformovaly do člověka, kterým jsem jak v akademickém, pracovním a osobním životě, tak v oboru výživy. S tím souvisí i to, že s jistotou promluvily do mého pohledu na podnikání. Primárně ve víře, že nic není nemožné, pokud máme silné “proč”, známe své priority a jsme ochotni na sobě a svých vizích pracovat. Je to jeden z mnoha důvodů, proč jsem si v roce 2020 nechala na levé zápěstí vytetovat frázi “you can”, která mi toto dennodenně připomíná a dokazuje i v praxi. 

Jak se cítíš, když vidíš, že tvé produkty lidem chutnají a pomáhají jim zlepšit jejich životní styl?

Nepopsatelně vděčně. Za to, že u toho můžu být a za to, že celá prvotní vize skutečně plní svůj záměr.