Vyhýbáte se tukům ve svých jídlech? A divíte se, že po misce ovesné kaše máte zase brzy hlad? Pak věřte, že tyto dvě věci spolu úzce souvisí. Po přečtení tohoto článku už nebudete řešit, zda tuky ano nebo ne, ale na kterém z našich ořechových krémů si pochutnáte při své příští snídani :)
1. Zdroj zdravých tuků, vitamínů, minerálních látek a bílkovin
Tuky jsou nositelé nezbytných látek (vitamínů rozpustných v tucích, esenciálních mastných kyselin, antioxidantů a sterolů). Dále jsou součástí buněčných membrán, podílí se na stavbě nervové tkáně a jsou nezbytné k syntéze významných hormonů v našem těle.
"Různé typy ořechů mají odlišné nutriční profily. Například kešu ořechy jsou bohaté na železo, hořčík a zinek, zatímco mandle jsou známé svým vysokým obsahem vitamínu E a hořčíku. Proto střídání různých typů ořechů ve stravě může zvýšit spektrum přijímaných živin. Pestrost = klíč kvalitního jídelníčku," říká Markéta Gajdošová, výživová specialistka, která stojí za složením všech MG produktů, a dále dodává: "Rozmanitost v konzumaci ořechů přispívá k lepšímu příjmu různých esenciálních tuků, vitamínů a minerálů, což má příznivý vliv na zdraví srdce, mozek a celkovou vitalitu."
2. Zajistí delší pocit sytosti
Tuky jsou nejvydatnější zdroj energie pro naše tělo. Tráví se pomaleji a zajišťují tak dlouhotrvající pocit sytosti.
3. Dodá kaši plnost a chuť
Tuky dodávají našim pokrmům chuť a díky nim cítíme vyšší uspokojení po jídle.
Přidáním ořechových krémů do kaše nejenže vylepšíte chuť a texturu jídla, ale také zvýšíte jeho nutriční hodnotu. Zvolením ořechových krémů z různých typů ořechů můžete získat různé benefity spojené s každým typem. Je na místě zvážit i přidání dalších ingrediencí, jako jsou semínka (např. lněná semínka, chia semínka), které mohou ještě více obohatit nutriční hodnotu vaší snídaně.
Ke instantní kaši si nezapomínejte přidat nejen ořechový krém jako zdroj zdravých tuků, ale i zdroj bílkovin (skyr, řecký jogurt, tvaroh) a ovoce. Vytvoříte si tak komplexní snídani, která vás dostatečně zasytí do dalšího chodu.